A szokásos céges születésnapi partyt egy remek ötlet tette emlékezetessé. A Chefparade főzőiskola csokiműhelyében, ami véletlenül pár lépésre van az bázistól, kipróbálhattuk a kézműves bonbon- és csokitorta-készítést.
A hely egy profi felszereltségű óriáskonyha asztalokkal, bárpulttal, vetítővel és babzsákfotelekkel. Három csapatra oszlottunk: barna csoki, fehér csoki, torta. Lelkes segítőnk az elején alaposan megijesztett minket azzal, hogy a bonbonok készítéséhez rendkívüli ügyesség, figyelem és kitartás szükséges, ha csak egy aprócska hibát vétünk, az egész mehet a kukába.
Kissé félve láttunk neki az olvadt csokimassza formába kenéséhez. A mérnök urakat eleinte megnyugtatta, hogy nem szemmel vagy nyelvtő-érintéssel kell a megfelelő hőmérséklet elérését meghatározni, hanem digitális mag-hőmérővel, de amikor azt kellett kis billegtetéssel eltalálni, hogy elég vastag rétegben szilárdult-e meg a csokibogyónak a formával érintkező és ennél fogva láthatatlan oldala, akkor be kellett látnunk, hogy ez mégsem egzakt tudomány, sokkal inkább a jobb agyféltekéjüket működtetni tudók asztala.
Miután a formák bekerültek a hűtőbe dermedni, a sütőből előkerült két nagy fazék egzotikus fűszerezésű csirke, a vacsoránk. Bennem most vált bizonyossá, hogy a meleg éghajlaton az emberek közegészségügyi okokból használják a csípős fűszerekből a halálos adag többszörösét, nyilván nem csak engem, hanem a bacik jelentős részét is megöli. Ezúton kérek elnézést azoktól, akiknek a rizsadagját megettem, valamivel csökkentenem kellett a töménységet.
A vacsora elfogyasztása közben egy filmet néztünk a kakaó útjáról az afrikai ültetvényektől az alufóliáig. Egy "hogy készült"-jellegű ismeretterjesztő filmre számítottunk, de amit láttunk, az inkább a pornófilmekre emlékeztetett, amennyiben látványos volt, de nem sok hasznosat tudtunk meg belőle. Az artisztikusan fényképezett kakaóbab például váratlanul halmazállapotot váltott, folyékony lett, de hogy mitől, az nem derült ki.
A bonbongyári munkás életének egyik legkegyetlenebb részéhez érkeztünk. Vacsora után, amikor mindenki másnak elalvás közben finoman lecsúszik a keze a sörösüveg nyakáról, mi visszatértünk a munkapadhoz, és nekiláttunk megtalpalni a desszertet. Ezen a ponton Évi már nem bírta a stresszt, önuralmát elveszítve hangos kiabálással sürgette azokat, akik túlságosan kimért mozdulatokkal kenegették a jéghideg formára az újabb precízen temperált csokiréteget, ami persze másodpercek alatt megdermedt.
Szinte hihetetlen, hogy sem a tapasztalatlanság, sem pedig a korlátlan italfogyasztás nem látszott meg a végeredményen. Egész halom formás bonbonunk lett, meg két finom csokitorta. Persze az előzetes kóstolgatás és a vacsora után már csak egy szelet tortát bírtunk megenni, de úgy látszik, nem mi voltunk az első csapat itt, csinos kis dobozokat kaptunk a csomagoláshoz. Most a családtagok találgatják, vajon van-e összefüggés a bonbon alakja és a töltelék íze között.
Szerinted?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése