2011. január 25., kedd

kidobhatod a kenyérsütő gépet

Rájöttünk, hogy hogyan lehet igazi kenyeret sütni, és ahhoz, sajnos, alkalmatlan a géppék. Mi is használtuk jó ideig, tette is a dolgát, de az a kenyér valahogy más volt, mint az, amelyiket csak úgy, magában is megennél. Tömött volt, ropogótlan héjú és téglaalakú.


Pár napja Ági, aki amúgy nem híve a szénhidrátok mértéktelen fogyasztásának, egy recepttel jött haza a névnapi buliból és közölte, hogy más kenyeret többé nem eszik, ezt viszont bármikor. Másnap vettünk BL-80-as, azaz kenyérlisztet és kipróbáltuk. Minden igaz volt, köszönet érte a barátoknak.

3 bögre liszt, 1 tasak szárított élesztő, 1,5 teáskanál só (ez nekünk kicsit sok) elkeverve, bele 1,5 bögre víz, lazán keverve, nem dagasztva. A híg, nyúlós tésztát legalább 12 órán át szobahőmérsékleten kelni hagyjuk, majd átforgatjuk a tálban, és újabb fél órát kelesztjük, majd 250 fokon, előmelegített és kilisztezett hőálló üvegtálban fél óráig lefedve, majd újabb 25 percig fedetlenül megsütjük.

1 megjegyzés:

  1. Kipróbáltuk. Egész jó lett, pedig nem tartottunk be mindent a receptben. Nem volt időnk 12 órát keleszteni, nem "azt" a lisztet használtuk és a sütőnk is erősnek bizonyult. Ezek ellenére nagyon jó kenyér készült a recept alapján. Köszönjük!
    Zs

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...