2011. február 20., vasárnap

képkeresés kép alapján

Biztosan kerestél már az interneten képet valamiről: Teller Edéről, az Iguazú-vízesésről vagy repülő lampionokról. A Google keresője előzékenyen akkor is behozza a képtalálatokat, ha simán beírod a keresőbe a kifejezést.

De mi van akkor, ha van egy képed, és tudni szeretnéd, hogy kit vagy mit látsz rajta?

Erre való a fordított képkereső, amiből többet is találhatsz. A működése egyszerű: mutatsz neki egy képet, a kereső pedig megmutatja, hogy hol talált a tiédhez hasonló képeket a neten. Szinte biztos, hogy a legtöbb mellett azt is megtalálod, hogy mit ábrázol.

Egy képet azonban nem olyan egyszerű betáplálni a számítógépbe, mint begépelni egy szót. Ezeknek a keresőknek feltöltheted a képet a saját gépedről, az interneten látott képnek elég bemásolni a web-címét, sőt, van olyan, amelyik egy kis rajzterületre egérrel (szerencsésebbek, mint én, egy Bamboo rajztáblával) firkált rajzok alapján is tud hasonló képeket keresni. Ezeknél jóval kényelmesebb, ha a böngésződbe telepíted a kiválasztott szolgáltatáshoz való kiterjesztést, amivel csak rá kell kattintanod jobb egérgombbal a képre, és a menüben a "keresés a ... képkeresőben" értelmű menüpontot választva már indul is a keresés.

Mire jó ez? Megtalálhatod vele műalkotások készítőjének nevét és a mű címét. Ismert emberek arcképe alapján megtudhatod az illető nevét. Megtalálhatod egy kép nagyobb felbontású vagy felirat nélküli változatát. Leleplezheted azt, aki illetéktelenül teszi ki valamelyik képedet a saját weboldalára. Grafikai munkákhoz találhatsz alapanyagot, például "piros alapon zöld, csúcsán álló háromszög"-et, ha tudsz ilyet firkantani. Több most nem jut eszembe.

Én két ilyen képkeresőt használok, az egyik a GazoPa, a másik a TinEye. (frissítés: a Gazopa megszűnt) A GazoPa mintha erőteljesebben fejlődne, mint a másik, de alapos összehasonlító elemzést nem végeztem, hol az egyik ad találatot, hol a másik. A GazoPa tud kézi rajz alapján is dolgozni, a TinEye-nak viszont van Chrome-pluginja is. Nem tudom, melyik jobb, próbálgasd, és meglátod. Van egyébként néhány olyan is, amit ki sem próbáltam, ha ismered őket, nyugodtan írd meg a véleményedet hozzászólásban!

A Google képkeresője is tud valami hasonlót, de korlátozottan: ha ide kattintasz és beírsz egy kifejezést, akkor a képkereső találatai alatt megjelenik egy "hasonló képek" link, amivel a kiválaszott képhez hasonlókat mutatja meg. Ehhez persze az kell, hogy az a kép megjelenjen a képtalálatok között, és ha nem tudod, mi van a képen, akkor ez ugye nem könnyű.

2 megjegyzés:

  1. Frissítés: a Gazopa bezárt, a Google viszont beépítette a funkciót a saját keresőjébe: http://www.technet.hu/notebook/20110615/google_kepek_es_a_hangod_alapjan_is_keresunk__video/

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...