2011. április 19., kedd

Tapolca-forrás tanösvény

Barnabás (7) kerékpáros edzésének részeként és a "zöld bicikli" felavatása céljából egy laza városi kör után megcéloztuk Tapolcafőt, a nemrég elkészült Tapolca-forrás tanösvényt. A pápai malmokat bemutató geoládát már régen megkerestük, de a forrás akkor kimaradt.
Lehet valami a genetikában mégis, mert a fiam ugyanolyan leküzdhetetlen rajongást érez mindenféle természetes vízfolyás és annak ember általi terelgetése iránt, mint én, így aztán mindketten elégedettek voltunk.

A Tapolca patak forrása környékén, Pápa-Tapolcafő területén a vízműtől folyásirányban egy rövid, de érdekes és látványos tanösvény mutatja be, hogy milyen volt a forrás környéke a vízimalmok korában. A Kertbarátkör szervezésében helyiek tisztították meg és tették bejárhatóvá az 1967-ben a bauxitbányászat miatt elapadt, és nemrég ismét feltört víz útjának első szakaszát.

Az Örvény-tó igazi különlegesség, ilyet még nem láttam: egy 10-12 méter átmérőjű sekély tavacska felszíne szinte folyamatosan buzog a fenekén feltörő forrás által szállított levegő-buborékoktól. Erős deszkapallón lehet csak megközelíteni, mert a laza, homokos talaj állítólag könnyen elnyelhet egy embert. Bár állítólag a gyerekek régen a tiltás ellenére is fürödtek itt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...