2011. július 13., szerda

facebook események szinkronizálása google naptárral

A facebook egyik hasznos szolgáltatása az, hogy eseményeket, találkozókat (túrát, koncertet, sörözést, osztálytalálkozót, hajóavatást, szaunapartit, holdfogyatkozást, stb.) lehet szervezni a segítségével. A facebook-használók számára ez bizonyára nem újdonság, azt viszont talán nem mindenki tudja, hogy hogyan jelenítheti meg a google naptárban a facebook eseményeket.

ha még nem ismered

Az eseményeket a bal oldalon találod a hírek, üzenetek, ismerősök, stb. listában valahol. (Ez egy alkalmazás, ha véletlenül nem lenne telepítve nálad, a keresőben megtalálod "Események" vagy "Events" néven.)

Bárki létrehozhat új eseményt, elég megadni az időpontot (a kezdetét feltétlenül, a végét csak akkor, ha fontos), a helyszínt, és az esemény leírását, ami általában egy link szokott lenni arra a weboldalra, ahol az esemény részleteiről lehet tájékozódni. Ha van ilyen oldal, akkor ajánlatos csak a linket megadni, hogy ha változik valami a hivatkozott weboldalon, akkor még véletlenül se legyen a facebook esemény leírása annak ellentmondó.

A szélesebb nyilvánosság előtt vállalhatatlan elfoglaltságaink számára privát eseményt is készíthetünk, ezt (a facebook rendszergazdáin kívül) csak azok láthatják, akiket név szerint meghívunk.

Ha nem te vagy az esemény szervezője, akkor érdemes kicsit keresgélni az események között, hátha valaki létrehozta már. Ha megvan, és rákattintottál az esemény oldalára, akkor jelezheted a részvételi szándékodat a jobb felső sarokban látható három gomb egyikével. (A magyarítás néha kissé elhomályosul, de ne zavarjon.)


Az eseménynek van saját üzenőfala is, ide minden résztvevő megírhatja örömét-bánatát, felteheti a kérdéseit, az esemény után pedig megoszthatja élményeit, fényképeit a többi résztvevővel.

A legnagyobb előnye az ilyen program-szervezésnek, hogy rögtön látszanak a visszajelzések. Ha sokan jelentkeznek, az mások kedvét is meghozhatja, ezért érdemes vagy a "vendégek meghívása" (ha már jelentkeztél) vagy a "megosztás" gombbal terjeszteni a hírt.

A facebook-ra bármikor bejelentkezve jobbra fent egy dobozban látszanak azok az események, amikre jelentkeztem, de mivel a google naptárban van minden más, jó lenne, ha ezek is megjelennének ott.

a legegyszerűbb: facebook export

A legegyszerűbb a facebook saját export funkcióját használni: ez az Események oldal legalján egy "Export" szövegű link mögött található.


Ez megmutatja azt az URL-t, amit a google naptárban a "Más naptárak / Hozzáadás / Hozzáadás URL-cím alapján" lépéseket követve be kell másolni, és máris megjelennek a facebook események egy új naptárban.
Ennek a megoldásnak van hátránya is: azok az események is megjelennek a naptárban "elfoglalt" szöveggel, amelyekre nem is válaszoltunk. Ezeket a "nem leszek ott" válasszal vagy a facebook eseményekből történő eltávolítással lehet csak eltüntetni a naptárból.

bonyolult módszer extrákkal

Mivel már korábban használtam a plancast.com hasonló esemény-szervező szolgáltatást, ezen keresztül is összekötöttem a facebook-ot a google naptárammal.

A rossz hír, hogy ehhez a plancast-ra is regisztrálni kell. Igaz, rögtön beléphetsz a facebook vagy twitter azonosítóddal is, ha van, így ez gyorsan letudható. Ha félsz összekötni a fiókjaidat, akkor ezt a módszert el is felejtheted, ez a lényeg.
A plancast ugyanazt tudja önállóan, mint a facebook események, csak még össze is lehet kötni néhány másik szolgáltatással, pl. facebook-on és twitteren és google buzz-on (zümm) kicsipogja, ha új eseményt hozol létre vagy valamire jelentkezel.

Ahhoz, hogy a facebook eseményeket a plancast automatikusan átvegye, nem kell mást csinálni, mint a Settings / External services oldalon az Import my activity from Facebook events pipát bekapcsolnod. A szikronizálás nem azonnali, de ha türelmetlen vagy, akkor egy linkre kattintva soron kívüli frissítést kérhetsz.

Ezen a ponton az események láthatóvá válnak azok számára is, akik valamiért nem szeretnék használni a facebook-ot.
Tapasztalatom szerint meglepően sok ilyen ember van, és csak egy részük idegenkedik általában a közösségi hálóktól. Jó részük még mindig az iwiw foglya, teljesen érthetően nem akar párhuzamosan két rendszert használni, és az ismeretségi körében még nem jött össze a kritikus tömeg, ami átsodorná őt a facebookra. A többieket pedig sikerült a techbulvárnak elriasztania a "facebook a szoknyád alá is benéz, ha nem vigyázol!" jellegű hírekkel.
Nekik elég csak a plancast-ra regisztrálni, hogy megkapják email-ben az értesítést az eseményekről. Visszajelzést is tudnak küldeni (az esemény melletti "count me in" gombbal), de ez természetesen csak itt lesz látható, a facebook-on nem.

A google naptár bekötése itt is ugyanúgy megy. Az export nem a Settings-ben van, hanem a "My plans" oldal jobb alsó sarkában "Sync Personal Calendar" szöveg alatt. Az itt kapott linket kell a google naptáradban új naptárként hozzáadni.
A plancast-nak az az előnye, hogy facebook-szkeptikusok is megszólíthatók általa, és csak azokat az eseményeket másolja át, amelyekre "ott leszek"-et válaszoltál. Ezen kívül be lehet ágyazni más weblapokba az eseménylistát, ahogy itt jobb oldalon is láthatod a "tarts velem" dobozban.

Hátránya, hogy a "talán ott leszek" eseményeket nem viszi át a google naptárba, külön regisztrációt igényel és egyelőre nincs magyar felülete.


Találtam még néhány külső cég által készített facebook-alkalmazást erre a célra, de valamiért mind üzemen kívül vagy éppen eladás alatt van. (http://www.fbcal.com/Interlusion Google Calendar Sync)

Pontosításokra és további ötletekre nyitott vagyok, és érdekel, hogy használod-e az eseményeket, és ha igen, mik a tapasztalataid.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...